PDS

Meer dan 500.000 Nederlanders lijden dagelijks aan (hevige) obstipatie, diarree, een opgeblazen gevoel, ernstige pijn in de onderbuik en proberen te leven met de bijbehorende angsten. Dit kan leiden tot verstrekkende psychosociale gevolgen zoals verlies van zelfvertrouwen. Darmproblemen kunnen mensen belemmeren in hun dagelijkse functioneren. Voor sommige mensen wordt het zelfs moeilijk om hun werk te blijven doen en bij kinderen en jongeren is er sprake van veel schoolverzuim door PDS.

Het kenmerkende van het Prikkelbare Darm Syndroom is dat organisch alles in orde blijkt te zijn, zodat er geen medische oorzaak is aan te wijzen. Gevolgen hiervan kunnen zijn: gevoelens van neerslachtigheid, vermoeidheid, onzekerheid of angst. Heel vervelende klachten die vaak leiden tot stress terwijl stress de darmen weer negatief beïnvloedt. Zo komen mensen met PDS vaak in een vicieuze cirkel terecht. Hoewel er krampwerende en kalmerende middelen, pijnstillers, bulk-vormende stoffen en dergelijke worden voorgeschreven blijkt: een probaat middel is niet op de markt. Wel is gebleken dat een dieet de klachten soms positief kan beïnvloeden, bijvoorbeeld door vezelrijk te eten of het FODMAP-diëet.

Behandeling

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van lichte hypnose (trance). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hypnotherapie de werking van de darmen gunstig beïnvloedt. Het samentrekken en ontspannen van de darmen en ook de mate van gevoeligheid worden gunstig beïnvloed door hypnotherapie.

Sommige mensen schrikken nog bij het woord trance of hypnose. Dat is echt niet nodig. Hypnose is een vorm van geconcentreerde aandacht. Te vergelijken met een situatie die zich wel ’s voordoet als u bijvoorbeeld geboeid een boek leest en iemand komt de kamer binnen. U reageert niet op de persoon die u iets vraagt maar u realiseert zich wel dat de ander in de kamer is. Of als u bijvoorbeeld in de auto zit of in de trein en u denkt opeens “hé zijn we al hier?”….

Dus een soort wegmijmeren in een dagdroom waarbij de tijd verstrijkt zonder dat u er erg in heeft. Dat zijn uitingen van trance zoals we die allemaal meermalen per dag meemaken. U houdt daarbij de volle controle. Mensen doen in hypnose nooit iets tegen hun wil. Op deze manier kunt u in trance het onbewuste inschakelen om te bereiken wat u wilt: bijvoorbeeld een soepele, natuurlijke werking van uw darmen!

PDS darm management programma

PDS is zeer effectief te behandelen met hypnotherapie. Dr. M. Mahoney, een bekend Engelse klinisch hypnotherapeut, begon in 1990 in Warrington (Engeland) met het behandelen van patiënten met een zware vorm van PDS door middel van hypnotherapie. Hij bemerkte dat 90% van de patiënten verbetering ondervond met behulp van hypnotherapie. Deze verbetering zette zelfs door nadat de behandeling was afgerond.

Het PDS managemant programma wordt sinds 1996 met veel succes door gespecialiseerde PDS hypnotherapeuten en Psycho Somatic Caoches in Nederland toegepast. D.m.v. hypnotherapie leren mensen hun darm positief te beïnvloeden, waarna de klachten geleidelijk vanzelf verdwijnen of voor een groot deel afnemen. Het behandelprotocol omvat 6 sessies. En met spectaculaire resultaten! Na meting bleek 92% van de patiënten met succes hun darm te kunnen managen, namen de klachten af en nam de kwaliteit van hun leven significant toe.

Reacties zijn gesloten.